Arcibiskup Zvolenský otvoril proces blahorečenia Tomáša a Františka Munkovcov

29.09.2011 Bratislava

Bratislava 28. septembra (TASR) - Bratislavský arcibiskup a metropolita Mons. Stanislav Zvolenský otvoril diecézny proces blahorečenia novica - scholastika Spoločnosti Ježišovej Tomáša Munka a jeho otca Františka. Cieľom tohto konania je preskúmať ich život a dokázať ich mučeníctvo.

Pri tejto príležitosti sa v utorok 27. septembra konalo v Kostole Najsvätejšieho Spasiteľa (Jezuitský kostol) v Bratislave stretnutie za účasti trnavského arcibiskupa Mons. Róberta Bezáka, spišského biskupa Mons. Štefana Sečku, provinciála Spoločnosti Ježišovej Petra Bujka a ďalších hostí.

Arcibiskup Zvolenský na stretnutí pripomenul, že jeho rozhodnutie otvoriť proces blahorečenia otca a syna Munkovcov je podmienené rozhodnutím Kongregácie pre kauzy svätých, na ktorú sa obrátil listom v novembri 2010. Zároveň arcibiskup poveril delegáta Jozefa Šuppa, ktorý ho bude v ďalšom priebehu procesu blahorečenia zastupovať, a menoval osoby, ktoré budú zodpovedné za priebeh a výsledok diecézneho procesu blahorečenia.

Tomáš a František Munkovci zomreli násilnou smrťou v roku 1945. Ich hlboké prežívanie viery a príklad kresťanskej lásky na ceste mučeníctva, spečatené pri pochode smrti, sú dôkazmi plného obetovania sa pre Krista, uviedla v informácii Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska v Bratislave.
 

Vyberte región